Brexit en gegevensopslag

Het zal je niet zijn ontgaan dat er afgelopen week “no” is gestemd op de voorgestelde Brexit deal tussen de regering van Theresa May en de Europese Unie. Het scenario van een harde Brexit wordt daarmee steeds waarschijnlijker. Hoewel wij altijd dachten dat het niet zo veel effect zou hebben op onze werkzaamheden, merken we dat onze opdrachtgevers er toch wel degelijk mee bezig zijn. Veel organisaties eisen namelijk dat hun gegevens op Europees grondgebied moet worden opgeslagen. En na een harde Brexit is het Verenigd Koninkrijk geen Europees grondgebied meer en zijn er geen afspraken gemaakt over gegevensopslag en veiligheid.

Onder de AVG/GDPR, waar we het vorig jaar zo vaak over hebben gehad, is het wel mogelijk gegevens buiten Europa op te laten slaan en bewerken. Er moet dan echter een uitgebreide bewerkingsovereenkomst worden aangegaan. Het is veel praktischer en ook daadwerkelijk betrouwbaarder als we onze gegevens laten opslaan en bewerken in een land waar een rechtsbescherming en privacywetgeving geldt die we kennen van 'thuis'. Vergeet niet dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bewerkers het niet mogen melden als zij gegevens moeten afstaan aan het Homeland Security Office, en dit zal in Rusland of China niet veel beter zijn. De Europese wetten zijn veel meer geschreven op het belang van het individu.

Wij kunnen onze opdrachtgevers dus gerust stellen; de iASSET gegevens zijn en blijven opgeslagen op Europees grondgebied. Harde Brexit of welk ander scenario dan ook heeft daar geen invloed op.

We zeggen niet voor niets: “makkelijker kunnen we het wel maken en leuker ook”.

Deel dit nieuws item:
zzzzzz
Brexit en gegevensopslag